A cappella

Určite sa mnohí z vás stretli už s výrazom a cappella. Hudobných zoskupení radiacich sa do tohto hudobného štýlu máme aj na Slovensku viacero.

Čo presne však toto slovo znamená?

Termín „a cappella“ pochádza z talinčiny a doslova znamená „ako v kaplnke.“ Jeho pôvod sa datuje až do obdobia stredoveku, kedy bola hra na hudobných nástrojoch v kaplnkách zakázaná, mohlo sa v nich iba spievať. Hudobníci si vtedy museli vystačiť len so svojím hlasom, pomocou ktorého sa snažili napodobniť zvuky chýbajúcich nástrojov. Preto sa dodnes spev jednotlivca prípadne skupiny spevákov bez doprovodu hudobných nástrojov označuje prívlastkom „ako v kaplnke,“ teda „a cappella.“ A cappellové skupiny si musia vystačiť iba so svojimi hlasmi aj tam, kde iným skupinám pomáhajú hudobné nástroje. V skutočnosti je toto umenie, definované ako „cielené ovládanie jazyka, líc, krčných svalov a kontroly dychu“, oveľa staršie.

A cappella spev  poukazuje na nekonečné možnosti a farebné spektrum ľudského hlasu.

V súčasnosti sa a cappella teší čoraz väčšej obľube. Tento štýl spevu už dnes nie je jednotne zameraný len na interpretáciu kresťanských náboženských piesní. Populárne sú najmä cover verzie známych hitov. A cappella skupiny postupne vznikli aj na Slovenku. Jednou z najobľúbenejších je aj skupina FRAGILE, ktorú budete môcť v Šali naživo vidieť a počuť už 20. marca.